Félszáz muffin 1. (2. része)
2004.07.02. 22:42
Diós-almás muffin
Hozzávalók: 2 tojás 3 (nagy) evőkanál méz ˝ csésze olaj (3dl-es csésze) ˝ csésze darált dió 1 Ľ csésze liszt 1-2 teáskanál fahéj (ízlés szerint) 1 teáskanál sütőpor 1 teáskanál szódabikarbóna ˝ csésze reszelt alma 1-2 evőkanál tej
Elkészítés: A muffintepsit kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük. A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük (liszt+sütőpor+szódabikarbóna). A tojásokat felverjük a mézzel és az olajjal. Hozzáadjuk a reszelt almát és a darált diót, majd a fahéjat. Beleadagoljuk a lisztes keveréket (apránként) és a tésztát tejjel lazítjuk. A masszát a formákba kanalazzuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Tipp: a muffinok tetejét díszítsük negyed dióval!
Banános-joghurtos muffin
Hozzávalók: 2 dl joghurt 6 dkg liszt 1 dl olaj 30 dkg porcukor 2 tojás 1 tasak sütőpor 1 kg banán 1-2 dkg margarin
Elkészítés: A lisztet a sütőporral elvegyítjük. Hozzáadjuk a joghurtot, az olajat, a porcukrot és a tojásokat, majd fakanállal egyneművé dolgozzuk. A banánt kis kockákra vágjuk és belekeverjük a masszába. Kimargarinozott formába öntjük és előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten 10-15 percig sütjük.
Banános muffin
Hozzávalók: 1 banán 20 dkg liszt 3 teáskanál sütőpor 1 teáskanál szódabikarbóna 1 teáskanál szerecsendió 1 csipet só 15 dkg natúr (sovány) joghurt 1,75 dl tej (alacsony zsírtartalmú) 5 dkg barna cukor
Elkészítés: A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük. A banánt meghámozzuk, és egy villával összetörjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, a szerecsendióval és a sóval. A joghurtot, a tejet, a cukrot és a banánt simára keverjük, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket (kis adagokban). A tésztát a formákba töltjük, és 15-20 percig sütjük.
Friss reggeli muffin
Hozzávalók: 2 csésze liszt 2 teáskanál szódabikarbóna ˝ teáskanál só ˝ csésze mazsola ˝ csésze kókuszreszelék 3 (nagy) tojás 2 teáskanál vanília aroma 1 Ľ csésze cukor 2 csésze reszelt sárgarépa 2 teáskanál fahéj ˝ csésze apróra vágott dió/mogyoró 1 alma reszelve 1 csésze olaj
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra. A muffinformákat kibéleljük papírral. A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, a sóval, a kókuszreszelékkel, a mazsolával, a fahéjjal és a dióval. A tojások sárgáját a cukorral és az aromával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a sárgarépát és az almát, végül belekeverjük a lisztes keveréket. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és a masszához adjuk. A formákat 2/3-ig töltjük, és 25-30 percig sütjük.
Tipp: A tojásfehérjehab nem fog összetörni, ha először a habhoz adunk egy keveset a masszából, jól elkeverjük, majd ezt a fellazított masszát adjuk a többihez!
Marcipán muffin
Hozzávalók: 1 ˝ csésze liszt ˝ csésze őrölt mandula 1 csomag sütőpor ˝ csésze cukor (barna és kristálycukor keverve) ˝ csésze folyékony növényi margarin (olvasztott) 1 csésze ásványvíz marcipángolyócskák
Elkészítés: A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A lisztet összekeverjük a mandulával és a sütőporral. A cukort elkeverjük a margarinnal és az ásványvízzel, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket. A tésztából 1-1 kanálnyit teszünk a formák aljába, mindegyikre helyezünk 1-1 marcipángolyócskát, majd a maradék tésztával befedjük a golyókat. 20 percig sütjük.
Tipp: A muffinok tetejére tehetünk 1-1 szem mandulát.
Narancsos-mákos muffin
Hozzávalók: 3 csésze liszt 2 csésze cukor 1,5 teáskanál sütőpor 1,5 teáskanál só Ľ csésze mák 3 tojás 1 csésze tejföl ˝ csésze olaj 1,5 csésze narancslé 2 teáskanál narancs aroma (helyette használhatsz kandírozott narancshéjat)
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra, a muffinformákat kibéleljük papírral. Egy tálban összekverjük a lisztet, cukrot, sütőport, sót és a mákot (illetve narancshéjat). Egy másik tálban kikeverjük a tojásokat, a tejfölt, az olajat, a narancslevet illetve aromát,majd összekeverjük a két tál tartalmát. 25-30 percig sütjük.
Angol teazsemle
Hozzávalók: 50 dkg liszt 1 csomag száritott élesztő 3 tojás 5 dkg cukor 1 csipet só 2,5 dl tejszín 1 evőkanál tej
Elkészítés: A lisztet elkeverjük az élesztővel és a sóval. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tejszínt és a tejet. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A masszához hozzáadjuk kis adagokban a lisztes keveréket, majd az egészhez óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérje habot. A tésztát a muffinformákba kanalazzuk, és állni hagyjuk 20 percig. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. 10-15 percig sütjük.
Banános-csokis muffin
Hozzávalók: 20 dkg liszt 2 teáskanál sütőpor ˝ teáskanál szódabikarbóna
3 teáskanál kakaópor (nem instant!) 1 tojás 17,5 dkg cukor 1 dl olaj 12,5 dkg kefír 3 érett banán durvára vágott étcsokoládé
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat kibéleljük papírral. A banánokat villával péppé törjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, a fahéjjal és a kakaóporral. A tojást kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk az olajat és a kefírt, majd hozzákeverjük a lisztes keveréket, végül hozzáadjuk a banánt és a csokit is. A tésztát a formákba kanalazzuk, és 10-15 percig sütjük.
Citromos-gyömbéres muffin
Hozzávalók: 2 teáskanál gyömbérgyökér összevágva 2 teáskanál citromhéj 4 teáskanál citromaroma ˝ csésze vaj 1 csésze cukor 2 tojás 2 csésze liszt 1 teáskanál szalakáli 1 csésze tej
Elkészítés: Sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Egy nagy tálban keverjük habosra a vajat a cukorral. A tojásokat egyenként keverjük bele. Hozzáadjuk a citrom aromát és a gyömbért. A szalalkálit keverjük el a tejben, ez elkezd majd pezsegni. A liszt egyharmadát öntsük a gyömbéres keverékhez, majd a többit is felváltva a tejjel. Keverjük jól össze, majd kanalazzuk a muffinformákba. 15-20 perc alatt készre sütjük.
Tipp: A citromaroma helyett használhatunk 3 teáskanál frissen erszelt citromhéjat összekeverve 1-2 teáskanál citromlével (frissen facsart!)
Earl Grey muffin
Hozzávalók: 1/3 csésze víz 2 csapott evőkanál Earl Grey tea 12,5 dkg vaj ˝ csésze cukor 1 csomag vaníliáscukor 2 tojás 1 csésze liszt 1 teáskanál sütőpor Tetejére: 1 doboz mandarin 2 tojásfehérje Ľ csésze cukor ˝ csésze őrölt mandula
Elkészítés: A vizet felforraljuk, a teára öntjük, 5 perc múlva leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, vaníliáscukrot, egyenként a tojásokat. Beledolgozzuk a sütőporral elvegyített lisztet és a teát kis adagokban. Félig töltjük a formákat. A mandarint lecsöpögtetjük, a tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, beleforgatjuk a mandulát. A mandarint elosztjuk a tészta tetején, rásímitjuk a mandulás habot. 25 percig sütjük.
Mákos muffin
Hozzávalók: 12 dkg liszt 2 tojás 15 dkg lágy margarin 15 dkg cukor 4 evőkanál meggydzsem 1 csomag sütőpor 10 dkg darált mák (nem cukrozott!) 1 kávéskanál fahéj
Elkészítés: Sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Egy nagy tálban keverjük habosra a vajat a cukorral és a tojássárgájával. Egy másik tálban kemény habbá verjük a tojásfehérjéket. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a mákkal és a fahéjjal. A vajas masszához hozzákeverjük a meggydzsemet, majd a lisztes keveréket is. Végül kiveszünk egy keveset a masszából, óvatosan elkeverjük a tojásfehérjehabbal, majd ezt keverjük az egész masszához. (így nem fog annyira összetörni a hab!) A tésztát muffinformákba kanalazzuk, és 15-20 percig sütjük.
Tipp: A muffinok tetejére tehetünk meggybefőttet, így jobban fognak kinézni! :)
Citromos-joghurtos muffin
Hozzávalók: 1 Ľ csésze vaj 2 csésze cukor 5 tojás 5 Ľ csésze liszt ľ evőkanál szódabikarbóna 1/8 csésze sütőpor (kb. 1,5 csomag) 1 teáskanál só 3 ˝ csésze natúr joghurt Ľ csésze citromlé 2 evőkanál reszelt citromhéj
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra. A muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd a tojásokat (egyszerre!) belekeverjük. Egy külön edényben összekeverjük a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. A lisztes keveréket a joghuttal felváltva a vajas masszához adjuk (liszttel kezdjük, és fejezzük be!), majd belekeverjük a citromlevet- és héjat is. A tésztát a formákba kanalazzuk. (csak 3/4-ig töltjük!) 10-12 percig sütjük.
Tipp: Keverjünk a tésztába 1,5 csésze mogyorót vagy mandulát és/vagy 2 evőkanál mákot, így még különlegesebb lesz!
Sonkával töltött sajtos-krumplis muffin
Hozzávalók: (12 db-hoz) 15 dkg finomliszt 5 dkg krumplipehely 10 dkg reszelt sajt ˝ teáskanál só 1 tojás ˝ csomag szárított sütőélesztő (11 gr-os franciából) 2 dl tej 1 dl tejföl ˝ teáskanál cukor 3 evőkanál olaj Töltelék: 4 szelet füstölt tarja 1 teáskanál mustár 1 teáskanál ketchup kb. 1 evőkanál tejföl ˝ evőkanál vaj 1 db pici vöröshagymának a negyede pici só bors
Elkészítés: A tejet összelangyosítjuk a tejföllel, belekeverjük az élesztőt, a pici cukrot, és félretesszük. Egy másik edényben összekeverjük a lisztet, a krumplipelyhet, sót, kb. 6 dkg reszelt sajtot ( a többi a tetejére lesz majd). Amikor az élesztő egy kicsit már felfutott, hozzáadjuk a felhabosított tojást és az olajat. A 2 tál tartalmát összekeverjük fakanállal. Félretesszük, amíg megcsináljuk a tölteléket. A töltelék hozzávalóit beletesszük a turmixgépbe, és összeturmixoljuk. Ezután kivajazzuk a muffinsütő mélyedéseit, félig megtöltötjük a tésztával, rá egy teáskanálnyi sonkatöltelék, és befedjük egy másik adag tésztával, megszórjuk sajttal, és hagyjuk még egy picit (kb. 10 percet) kelni. Addig bemelegítjük a sütőt 200 °C-ra, betesszük sülni (5 perc 200 fokon, utána lecsökkentjük 150 fokra és kb. még 15 percet sütötjük így).
Tipp: A tölteléket lehet pépesre is turmixolni, de hagyhatunk kis darabkákat is benne a tarjából.
Bailey's muffin
Hozzávalók: 2 tojás 8 dkg cukor 1 csomag vaníliás cukor 8 dkg vaj 1,2 dl Bailey's 15 dkg liszt 1,5 teáskanál sütőpor
Elkészítés: A tojásokat habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal, majd hozzákeverjük a likőrt. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és hozzákeverjük a likőrös masszához. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. 10-15 percig sütjük.
Csokis muffin
Hozzávalók: (12 db-hoz) 10 dkg étcsoki 10 dkg vaj 2 tojás 15 dkg cukor 10 dkg narancsdzsem 3 evőkanál friss narancslé 1 teáskanál sütőpor 15 dkg liszt
Elkészítés: Ha azonnal készítjük, akkor mielőtt elkezdjük összekeverni a muffintésztát, melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra (gázsütő 4-es fokozat). (Ha csak másnap sütjük az előző nap összekevert tésztát, akkor is előmelegített sütőben süssük!) A tésztához olvasszuk meg gőz fölött (vagy mikrohullámú sütőben) az apróra tört étcsokit és a kockára vágott vajat. Amikor már lágy a csokis vaj, vegyük le a gőzről, hogy langyosra hűlhessen. A Mérő-mixben habosra keverjük a tojásokat a cukorral, majd keverjük hozzá a narancsdzsemet, az átszűrt narancslevet és a langyos vajas csokit. A lisztet összeszitáljuk a sütőporral és gyors mozdulatokkal hozzákeverjük a tésztához. A tésztát süthetjük azonnal, akkor az összekeverés után töltsük bele a kivajazott (vagy sütőpapírral bélelt) muffinformákba, vagy a lezárt Mérő-mixben betesszük éjszakára a hűtőbe. Az előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt sülnek meg muffinok.
Marcipános muffin
Hozzávalók: 15 dkg vaj 2 tojás 8 dkg cukor 1 csomag vaníliáscukor 10 dkg őrölt mandula 1,5 dl tejszín kb. 1 kiskanál mandula aroma 20 dkg liszt 1 teáskanál szárított élesztő 1 rúd marcipánmassza (20 dkg-os, csokival bevont, feldarabolva)
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük. A vajat habosra keverjük a tojássárgákkal, a cukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a tejszínt és a mandula aromát. A lisztet elkeverjük a mandulával és az élesztővel. A tojásfehérjékből egy csipet sóval kemény habot verünk. A vajas masszához hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd óvatosan hozzáadjuk a tojásfehérje habot. A masszát a formába kanalazzuk, mindegyik közepébe nyomunk egy-egy marcipándarabkát, és hagyjuk fél órát pihenni, hogy az élesztő kifejthesse a hatását. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Kb. 20 perc alatt készre sütjük a muffinokat.
Raffaello muffin
Hozzávalók: 22 dkg Raffaello (feldarabolva) 25 dkg finomliszt 2 teáskanál sütőpor 1 tojás 9 dkg cukor egy csipet só 11 dkg vaj 1,3 dl ananászlé 4 cl fehér rum
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat papírral kibéleljük. Egy keverőtálban összekeverjük a lisztet, a darabos Raffaello-t, a sütőport és egy csipet sót. Egy másik edényben habosra keverjük a vajat a cukorral és a tojással, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket, az ananászlevet és a rumot. A tésztát a formába töltjük (csak félig legyenek a mélyedések!), és 15-20 perc alatt készre sütjük. (tűpróba!)
Tojásmentes csokis muffin
Hozzávalók: 1 csésze liszt 1 csésze kristálycukor 3 evőkanál kakaó 1 teáskanál szódabikarbóna 1 teáskanál sütőpor ˝ teáskanál só 1/3 csésze növényi olaj 1 evőkanál ecet 1 teáskanál vanília kivonat/aroma (vagy: 1 csomag vaníliás cukor) 1 csésze víz
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra, a muffinformákat előkészítjük: muffinpapírral kibéleljük. A lisztet összekeverjük a kakaóval, a szódabikarbónával, a sütőporral, a cukorral és a sóval. Ehhez a keverékhez keverjük hozzá az olajat, az ecetet, a vanília kivonatot és a vizet. A masszát a muffinformákba kanalazzuk, és 15-20 perc alatt készre sütjük.
Tipp: A tésztához adhatunk apróra vágott csokit vagy diót.
Tojásmentes kávés-mazsolás muffin
Hozzávalók: 3 csésze liszt 2 teáskanál szódabikarbóna 1 teáskanál sütőpor 2 csésze kifőzött kávé 1 ˝ csésze kristálycukor ˝ csésze vaj 1 csésze mazsola 2 teáskanál fahéj
Elkészítés: A sütőt 175 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük. Összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával és a sütőporral. Egy kisebb fazékban összekeverjük a kávét, a cukrot, a vajat, a mazsolát és a fahéjat, majd forrásig melegítjük, ezután szobahőmérsékletűre hűtjük. A kávés masszához hozzáadjuk a lisztes keveréket. A tésztát a formákba töltjük, és 20-25 percig sütjük.
Barna fügés muffin
Hozzávalók: 2 pohár teljes örlésű liszt 1 pohár sima liszt ˝ pohár kristálycukor 12,5 dkg puha vaj 1 pohár apróra vágott aszalt füge 1 tojás, enyhén felverve 1 pohár tej 1 teáskanál sütőpor
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat kivajazzuk, vagy kibéleljük papírral. A cukorba beleszitáljuk a lisztet és a sütőport, majd ujjunkkal szétmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a fügét, majd a tojással elkevert tejet. A tésztát a muffinformákba kanalazzuk, és 15-20 percig sütjük. (tűpróba!)
Sonkás-fűszeres muffin
Hozzávalók: 6 szelet húsos szalonna 3 pohár liszt 6 dkg vaj 1 teáskanál sütőpor 1 evőkanál apróra vágott friss bazsalikom 2 evőkanál apróra vágott friss metélőhagyma 2 evőkanál apróra vágott friss oregano 3/4 pohár reszelt parmezán sajt 2 tojás enyhén felverve 1 pohár tej
Elkészítés: A szalonnát kis kockákra vágjuk, kis serpenyőben, közepes lángon ropogósra sütjük, szalvétán lecsöpögtetjük, hűlni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, a muffinformákat papírral kibéleljük. Egy nagy tálba beleöntjük a lisztet, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a füszereket, a szalonnát és a sajtot, végül a tojással elkevert tejet. A tésztát a muffinformákba kanalazzuk, és 15-20 perc alatt készre sütjük.
Fagyis muffin
Hozzávalók: 20 dkg liszt 2 teáskanál sütőpor 1 tojás 5 dkg lágy vaj 500 ml fagylalt (ízlés szerint)
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat kibéleljük papírral. A tojást habosra keverjük a vajjal és a fagylalttal, majd hozzákeverjük a lisztet és a sütőport. A masszát a formákba kanalazzuk, és 15-20 percig (tűpróba!) sütjük.
Olaszfűszeres muffin
Hozzávalók: 1 ˝ csésze liszt 2 teáskanál cukor 1 ˝ teáskanál olasz fűszerkeverék 1 teáskanál fűszerkeverék ˝ teáskanál só ˝ csésze tej 1 kávéskanál szódabikarbóna Ľ csésze olvasztott vaj 1 tojás ˝ csésze apróra vágott szárított paradicsom 5 dkg apróra vágott kecskesajt
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, a muffinformákat papírral kibéleljük. Összekeverjük a lisztet, a cukrot, a fűszerkeveréket, a sót és a szódabikarbónát. A tejet a vajjal, a tojással és a szárított pradicsommal kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket, végül belekeverjük a sajtot. A tésztát a formákba töltjük (csak ľ-ig!) 10-12 percig sütjük.
|